Shea vaj a nők aranya

Shea vaj natúrkozmetikum

Egyre népszerűbb shea vaj széles körben elterjedt nem csak az élelmiszergyártásban, de az egészségügy és a szépségápolás terén is, testvajak fő fajtája. Shea vaj a nők aranya, így nevezik Afrikában, ezt a karitéfa diójából kisajtolt krémszínű, igen hasznos csodavajat.

A Nyugat – és Közép-Afrikában őshonos sheafa évszázadok óta vadon, különös gondozás nélkül biztosítja számunkra értékes dió termését. Afrika számos részén szigorú törvények védik a sheafat, mivel felismerték, hogy termése milyen értékes élelmiszerforrás és gyógyszer, valamint a lakosság jelentős hányadának biztosítja a megélhetést. A nők aranya elnevezés, pedig onnan származik, hogy hölgyek dolgoznak a shea vaj előállításán.

Mi shea vaj?

A bőrápoló testvajak fő összetevője olajsavat, sztearinsavat, linolsavat tartalmaz, amelyek testhőmérsékleten gyorsan elolvadnak, és hamar felszívódnak. Az egyes termékekben a shea vaj lehet finomított vagy finomítatlan. Nyers vagy nem finomított vaj a legtisztább formája shea vaj, ami a legtermészetesebb és a legkevésbé feldolgozott. Shea vaj a bőrre és a hajra egyaránt jótékony hatással van, ezt felismerve ma már nélkülözhetetlen a különböző kozmetikai és gyógyászati kezelések során.

1. Gyulladáscsökkentő

Shea vaj fahéjsav révén kiváló gyulladásgátló tulajdonságokkal bír. Főként a bőrbetegségek kezelésében, tünetek csökkentésében játszik szerepet. Kutatások azt bizonyítják, hogy a gyulladáscsökkentő előnyöket fahéjsav mellett a Lupeol cinnamátis fokozza, ami a tumorok kifejlődésének vet gátat.

2. Gyógyító

Gyógyító tulajdonságait zsírsavak és növényi szterinek, például olajsav, palmitinsav, sztearinsav és linolénsav tartalmának köszönheti. Ezek a komponensek szappanosítás során elvesznének, így maradt meg a shea vaj formája. Nyers, finomítatlan shea vaj hatékony gyógyító bőrkiütés, hegek, striák, égések, ótvar, rovarcsípések és csípések, ízületi gyulladás, és az izomfáradtság kezelésére.

3. Antioxidáns

Tartalmaz továbbá olyan növényi antioxidánsokat, mint például A és E vitamin, valamint a katechinek. Az A és E vitamin csökkenti a szabadgyökök kialakulását, mérsékli a napsütés káros hatásait. A fahéjsav-észterek a shea zsírban védelmet nyújtanak a bőrnek az UV sugárzással szemben is.

Használata finomítatlan, tiszta formájában ajánlott, hiszen jótékony hatásait a benne található vitaminok és ásványianyagok biztosítják. Natúrkozmetikumokban finomítatlan shea vajat választva a szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz juttatjuk szervezetünket.

Kiváló természetes testvajak a bőr egészségéért!