A kellemetlen száraz bőr

A száraz bőr sajnos egyre gyakoribb probléma, gyerekeket és felnőtteket egyaránt érinthet.

Kellemetlen tüneteket okoz, mint a bőr feszülése, hámlása, berepedezése.

Bőrünk az első védelmi vonal, számos környezeti hatás éri. A száraz bőr érzékenyebben reagál a sérülésekre, könnyebben kialakul a gyulladás a száraz területeken. A baktérium, gomba és vírus okozta fertőzésekkel szemben csökken az ellenálló képessége, hiszen a berepedezett bőr táptalaj a különböző kórokozóknak. A kézfej bőre kifejezetten érzékeny, mert ezen a területen található a legkevesebb faggyúmirigy.

Mi okozhat bőrszárazságot?

Genetikai tényezők miatt is kialakulhat, de elsősorban a külső hatások felelősek a létrejöttéért.

Télen a hideg, szeles, hűvös időjárás jobban megviseli bőrünket illetve a szoba száraz levegője miatt is jelentkezhetnek a panaszok.

De nem csak az időjárási tényezők, hanem a kevés folyadék fogyasztása és nyáron a túlzott napozás, hosszadalmas forró fürdők miatt is száraz lehet bőrünk. A nem megfelelő szappanok és mosószerek használata is a probléma forrása lehet.

A száraz bőr legjellemzőbb tünetei a következők:

  • a bőr feszülése, viszketése
  • hámló bőr
  • kipirosodások, vörösség
  • berepedezett bőr
  • dehidratált bőr

Hogyan orvosolható a probléma?

Ha tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket, akkor mindenképpen ajánlott naponta hidratálókrémet, olajban gazdag testápolót, testvajat használni. Ezen krémek segítségével tudjuk pótolni a bőrből hiányzó vízmennyiséget.

Kerüljük a hosszas fürdést és zuhanyzást. Zuhanyozzunk rövidebb ideig és használjunk természetes anyagokat tartalmazó tusfürdőket, szappanokat. A szoba száraz levegőjének páratartalmát párologtató segítségével növelhetjük.

Ha a fenti eszközök segítségével sem javul bőrünk állapota, akkor orvoshoz kell fordulni, mert egyéb bőrbetegségek állhatnak a tünetek hátterében.

Ilyen bőrbetegség például az atópiás dermatitis, mely erős viszketéssel és bőrszárazsággal jelentkezik többnyire gyermekkorban. A pikkelysömör egy genetikai betegség, melynek egyik vezető tünete a foltokban megjelenő száraz bőr.Pajzsmirigy alulműködés következménye és egyes szívre adott gyógyszerek mellékhatása is lehet bőrszárazság.

A bőrünk a legnagyobb szervünk, ezért nagyon fontos, hogy mindig vigyázzunk rá és a megfelelő gondoskodásban részesítsük.

 

A Görög Olíva ajánlata száraz bőrre

A bio olívaolaj kéz és testápoló krém avokádóolajjal

Tovább/

száraz bőr ellen bio krém

 

 

 

 

 

Bio olívaolaj testvaj gránátalma kivonattal

Tovább/

A kellemetlen száraz bőr ellen

 

 

 

 

Hidratáló krém száraz és érzékeny bőrre férfiaknak

Tovább/

A kellemetlen száraz bőr ellen