8 bőrápolási hiba, amivel naponta ártunk bőrünknek

bőrápolási hiba megelőzése natúrkozmetikumokkal

Sok apró tévedéssel árthatunk bőrünknek, de egy kis odafigyeléssel elkerülhető minden bőrápolási hiba. A helyes bőrápoló rutin elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőr friss, élénk és egészséges legyen. Meg tudjuk akadályozni az öregedés korai jeleinek feltűnését is.

1.) Pattanások helytelen kezelése

Sokan felnőttkorukra is gyulladt pattanásokkal küszködnek. Az aknék begyulladását és a hegek kialakulását számos esetben az okozza, hogy “saját” kezünkbe vesszük a problémát és az aknékat nyomkodjuk, a piszkos kézzel piszkáljuk. Nem beszélve a rosszul kiválasztott bőrápoló készítményekről, melyektől a bőr pólusai eltömődnek. Csak minőségi bőrápolási termékekkel fékezhetjük meg a pattanásokat, mitesszereket. Ha pattanások megelőzésével rendszeresen foglalkozunk, csökkenthetjük a gyulladt, problémás területeket, ehhez rendszeres bőrradírozásra, megfelelő hidratálásra és a bőr táplálására van szükség.

Kapcsolódó cikk: Bőrradírok a selymes bőrért!

2.) Hámlasztás elmulasztása

Gyakori bőrápolási hiba, hogy nem segítjük bőrünk megújulását. A hámlasztás ugyanis segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, amelyek gyakran eltömítik a pórusokat, ami pattanások kialakulásához vezet. A hámlás a bőr rétegeinek cserélődése, természetes folyamat, amit akár otthoni kezeléssel is elősegíthetünk. Nem mindig tehetjük meg, hogy professzionális kezeléseken vegyünk rész, ahol mikrodermabrázió vagy a kémiai hámlasztás végeznek bőrünkön.

Hámlasztó kozmetikumok közül a glikolos, tejsavas és szalicilsavas termékeket válasszuk. Mechanikai kezeléshez pedig kiváló a vulkán homokkal, bambusz granulátummal vagy aktív szénnel készült hámlasztó krémek, szappanok. A heti egyszer, mélyen a bőrbe dolgozva zuhanyzás, vagy fürdés során felpuhult bőrön alkalmazzuk ezeket a készítményeket.

3.) Túlzásba vitt hámlasztás

Ha fiatalabb és a simább bőrért szeretnénk, túlzásokba is eshetünk, ha a hámlasztást gyakrabban, intenzívebben végezzük, így felsérthetjük a bőr és utat engedhetünk a baktériumoknak. A túlzott hámlasztás veszélyeztetheti a bőr nedvességgátját, ami jelentős dehidratálja a bőrt. Mindez száraz, repedezett vagy gyulladt bőrt eredményez.

4.) Fényvédelem csak nyáron

Az első számú oka lehet a bőr károsodásnak, hogy nem megfelelően védjük az UV sugárzás hatásaitól. Sokszor nem gondolunk a bőrünk megóvására a felhős napokon. Megerősíthetjük bőrünk védekezőképességét azzal, hogy rendszeresen biztosítjuk számára a szükséges vitaminokat C-,E vitaminban gazdag testvajak használatával.

Kapcsolódó cikk: Vitaminok a ragyogó bőrért

5.) Hidratálás hiánya

Hidratálással megőrizhető a bőr kellő nedvességtartalma, az arctisztítás lezárásaként pedig segítheti a hatóanyagok felszívódását. Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy mikor alkalmazzák ezeket a hidratáló krémeket. Akkor kell ugyanis , amikor a bőr még nedves. A szappannal átmosott arcot langyos vízzel le kell öblíteni és a még nedves bőrre kell felvinni a hidratálót. Hidratálni nem csak arcbőrünket, hanem a kezünket, kézfejünket, lábszárunkat is nagyon fontos. A száradásra hajlamos bőrfelületekre nyugodtan használhatunk több hidratálót.

Kapcsolódó cikk: Hogyan használjuk a testvajat?

6.) Nyak, mellkas, kézfejek elhanyagolása

Azok is, akik aktívan küzdenek az öregedés jeleivel a hidratáláskor gyakran elhanyagolják a nyak és mellkas kezelését. Rutinosan dörzsöljük a hidratáló krémet az arcunkra, és ami ujjbegyén maradt, annyi kerül a nyakunkra. Ám ez igen kevés azokra a területekre, ahol szintén láthatóak a kor jelei. Bár a szándék megvan, valóban nem segíti nyak, mellkas, kézfej hidratáltságát. Tekintsünk a nyakra és mellkasra, mint az arcod kiterjedésére, és óvjuk bőséges mennyiségű hidratálóval.

7.) Nem követjük a bőrápolási termékekre vonatkozó utasításokat

A bőrápolási termékek által okozott problémák többsége elkerülhető a terméken feltüntetett utasítások követésével. Különösen akkor, amikor nagy mennyiségben, gyakran alkalmazzuk a terméket. Ez különösen akne kezelés esetén nehéz. Számos tévhit kering arról, hogy minél többet használunk, annál kevesebb pattanásunk lesz. Nem ez a helyzet. A savas szérumokat, kémiai hámlasztókat, úgy tervezték, hogy a pórusok eltömődésének megakadályozásával csökkentsék a pattanások kialakulásának lehetőségét. Nem szabad túlzásba esni használatukkal, mert az intenzív hámlasztás növelheti a bőr irritációját és gyulladását okozó, végül serkenti a pattanások kialakulását.

8.) Sminkkel fedett hibák

A minőségi smink viselése megvédi a bőrt a nap UV sugaraitól és más káros környezeti tényezőktől. Fő bőrápolási hiba, amikor a hibák elfedésével rejtjük el a bőrproblémákat. A helytelen bőrtisztítástól és ápolástól kialakult bőrhibákat csakis a megfelelő kezelésekkel szüntethetjük meg. A túlzásba vitt sminkelés, a nem megfelelő sminktermékek használata nem hagyja lélegezni a bőr, eltömíti a pórusokat és fokozza a gyulladást.