Masztika – a gyógyító “könnycsepp”

Masztika jótékony hatásai testvajakban

A masztika más néven pisztáciafa (vagy masztixfa) Görögországban honos, bár máshol is megél, de a számunkra fontos nedvét, a masztikagyantát csak Híosz szigetén adja. Ezt a pisztáciák családjába tartozó fajtát a sziget déli részén “könnyéért” termesztik és használják fel például natúr testvajak összetevőjeként a bőrápolás területén is.

Már az ókori görögök is nagy becsben tartották a masztikát, hiszen az emésztésre gyakorolt jótékony hatását már időszámításunk előtt 250 óta ismerték. Ekkor gyomorfekély kezelésére használták. Antiszeptikus tulajdonsága a sebkezelésben kamatoztatták és fogápolásban is nagy hasznát vették. Míg a görögök masztikát rágtak, addig a rómaiak a pisztáciafa kérgéből fogpiszkálót készítette.

Magas vas és kálium tartalmának köszönhetően már napi egy-két maroknyi masztika “rágó” elfogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek tüneteit. Ezek nyomelemek ugyanis jó hatással vannak az antioxidánsok szintjére és a koleszterinszintre. Napjainkban édességek készítéséhez használják, görög rágók jellegzetes alapanyaga, illetve gyomorbántalmak enyhítésére a gyógyászateben. Számos gyógyító tulajdonságát úgy, mint antioxidáns hatását a bőr nyugtatására, enyhe antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatását pedig hegek és sebek kezelésére a bőrápolás terén is hasznosítják, például testvajak hatóanyagaként.

Az olívaolaj és a masztika jótékony hatásainak köszönhetően a bőr csodálatosan selymes és puha lesz. Testvaj finoman hidratál, nem telíti a pórusokat és nem okoz mitesszereket.

Használd minden nap és bőröd megfiatalodik!

Próbáld ki most a masztikás testvajunkat!